Detektory východní Čechy - Hledám, žiju

Archeologie bojišť – typická disciplína pro detektory kovu

16.10.2018 21:11

Třicetiletá válka Archeologie bojišť

 

Další přednáška, pořádaná naším Muzejním a vlastivědným spolkem Včela Čáslavská, kterou za vřelého zájmu publika proslovil profesor Václav Matoušek, se týkala archeologie bojišť. Tato disciplína se odkryla šířeji veřejnosti právě za přispění detektoru kovů. Poprvé se mohla systematicky rozvinout díky podílu amatérů s detektory kovu, kteří se zapojili do mapování bojiště Little Big Horn v USA. K objevu bojiště v Teutenburském lese, kde Germáni porazili hned tři římské legie najednou, přispěli též objevy amatérů s detektory kovu. Počátky terénní archeologie bojišť se opravdu dají datovat do přelomu osmdesátých a raných devadesátých let.

 

Detektor kovu a archeologie bojišť

 

U nás patří profesor Matoušek k průkopníkům archeologických průzkumů na bojištích. Detailním tématem večera byly archeologické práce na přímých místech konfliktu v Čechách a na Moravě za Třicetileté války. Hledači tady z okruhu DC Company a Včely Čáslavské zahájili před lety spolupráci na průzkumu bojiště u Čáslavi. Odborně vedeni místní pobočkou Archeologického ústavu Akademie věd. O našem projektu byla také na přednášce zmínka. Ale také o bojištích u Rozvadova, Plané, Jablunkova, Staré Boleslavi, Třebeli, Bílé hoře a dalších. Zatím co někde se za pomocí amatérů detektorové prospekce archeologům daří, jinde ne. Typická je Bílá Hora, kde veřejnost v klidu zastavěla podstatnou část tohoto nejvýznamnějšího našeho bojiště z doby Třicetileté války. Tam jsou zaznamenány jen dílčí výzkumy u obory, pod zastavěným územím nic. Na některých místech se archeologům nepodařilo s detektorovou obcí spolupráci navázat. Je to o osobnostech na obou stranách, zřejmě i odpovědnosti a vytrvalosti. Archeologie bojišť není pro detektoráře mnohdy záživná, jelikož sbírat a zaměřovat kulky z mušket, to je o vůli a charakteru. To moc nebaví, dotahovat věci do konce. Přitom nechat ladem takové kvantum informací, které jsou hledači schopni vygenerovat zcela zdarma, to je na pováženou. Vzhledem k limitované síle archeologů, které v podstatě plně vytěžují dohledy nad skutečným pravým kopáním do země, tedy při desetitisících staveb, je to zřejmé. Mimochodem, ty kulky, tak jsou o různých průměrech, od úplně malých pistolových, přes větší ráže okolo dvou centimetrů velkých (ale třeba i podstatně menších) do mušket až po dělové koule, včetně unikátních tříštivých - naplněných černým prachem.

 

Kulky palně zbraně detektor kovu a archeologie

 

  Přednáška se dotkla i dalších metod průzkumu bojišť, zkoumání historických pramenů, kartografie, nebo leteckého snímkování, analýzy terénního pokryvu, či nyní současných výškopisných metod, čili Lidaru.  Další nejbližší akce spolku je oslava Mezinárodního dne archeologie na Hrádku, ta je už v sobotu a program je koncipován pro děti.

 

Jirka Vavřina, DETEKTOR CENTRÁLA

Vyhledávání

Kontakt

DETEKTOR CENTRÁLA Adresa pro výdej zboží:
sídlo společnosti provozující
e-shop DETEKTOR CENTRÁLA
pobočka firmy "LovecPokladu"
DETEKTOR CENTRÁLA
ulice: Bieblova 38/2
město: Hradec Králové
PSČ: 500 03
objednávky, fakturace:
Jakub Ižol +420 732 241 665
Obchod provozuje:
firma Jakub Ižol
Fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona,
od 4. 3. 2014.
IČ: 02807475
Sídlo: Štefánikova 311,
500 11, Hradec Králové
Nejsme plátci DPH!
(je možné zařídit odpočet DPH)

 

 

 
 

 Detektor kovu :-)  E-shop jede nonstop. Hledáme s detektory kovu.

Výdejna funguje brzy ráno i pozdě večer.

Vždy zavolejte předem.

Vysvětlíme, objasníme pozadí hledání a důležité souvislosti!


Detektory a lokátory. Profesionální e-shop. Pro obce a společnosti.

Prodáváme též lokátory inženýrských sítí. Pro hledání kabelů, pro uniky vody, magnetometry a lokátory poklopů, vytyčovacích kolíků. Sety pro vodohospodáře, kanalizace, energetiky, správce osvětlení, obecní společnosti.