Detektory východní Čechy - Hledám, žiju

Detektor kovu Minelab X-Terra v nastavení Vlhké jaro :-)

07.11.2017 22:46

Detektor Minelab X-Terra je hodně výkonný speciál střední třídy.

A když se to s ním umí, je to TOP detektor kovu. Minimálně v třídě pro pokročilé hledače.

  Jsou dvě období v roce, kdy se detektory kovu chovají trošku jinak než obvykle. Je to těsně po tání, brzké jaro, a potom sucha na sklonku léta. Budeme se věnovat reakci v určitém nastavení v tom prvním období, v brzkém jaru. Jak byl detektor při zkoumání reakce detektoru nastavený, to je popsané v článku o ostrém provozu detektoru kovu X-Terra zde na podbarveném odkazu. A rovnou se o té reakci pojďme pobavit. Podtrhuji, že to platí pro detektory kovu Minelab X-Terra, tedy pro detektory, které mají ve všech verzích v ostrých režimech slušný výkon. Vytáhnu z dříve publikovaných informací dvě věci. Pracujeme s low treshold nastaveními, a s redukcí přiznaných prozvůků – ty jsou odezvou na superslabé signály půdních nepravidelností. Zkoumání reakcí Minelab X-Terra jsme dělali společně s hledači, a to jak v terénu, tak při ověřování opakování na polygonu, aby to bylo fér. Tam jsme porovnávali i chod detektoru s dalšími přístroji. Ty zmiňovat nebudu, srovnání značky proti značce v textu natvrdo není dobrý nápad. Ale protože si to chtějí hledači taky zkusit, a detektory mají s sebou, tak je přece od signálu nevyhodím, když si chtějí čuchnout taky. To jen na okraj. Navíc mě to společné testování baví, a je snad se mnou taky :-)

  X-Terra byla v sestavě se sondou NEL STORM 18,75 kHz. Půda byla právě po tání, hluboce provlhčená. To je právě jen jednou za rok. Po zbytek roku to je totiž uplně jinak. I když hodně prší, v létě, tak je tam vždycky někde hlouběji střih. Vidíte, kam až protekla voda, těch pár centimetrů, a potom už evidentně sušší podpovrchovou vrstvu. Po jarním tání to je stejnoměrně a zcela pravidelně provlhčené až za dosah detektoru. Co to znamená? Právě a jenom v tom krátkém jarním období.

Jarní tání, Minelab, X-Terra. DETEKTOR CENTRÁLA. Zkušenosti. Nastavení.

  Po většinu roku mám zapnuté v diskriminaci na X-Terra 705 dva dílky odspoda od železa a zapínám diskriminaci i posledního dílku napravo. V období tání to doporučuju upravit, a to tak že klidně přitlačíte jeden dílek odspoda navíc, zapnete i pozici číslo tři, a odmažete ten poslední dílek na konci škály, necháte ho tedy otevřený. Důvod je ten, že v tomto speciálním období se na pozici 48 nesetkáváme s prostřelováním do pozice 46 u velkých barevných cílů. Detektor v době homogenního provlhčení po tání skvěle odmítá diskriminované železo, ale velké věci z barevného kovu prostě osmačtyřicítka označuje na displeji pevně. Ukázalo se, že co je po zbytek roku výhoda, stabilizace prozvuku polovyschlých koksů pomocí redukce na poloze 48, může byt nyní potíž. Na druhou stranu, provlhčené koksy na stejnou úrověň jako je půda X-Terra v tomhle období precizně odmítá, mineralizační filtry fungují na Minelabech prostě skvěle.

Velký měděný cíl. Nulová hodnota. Nic co by vadilo něčemu, mimo to, že to přispívalo k znečištění prostředí.

  Odezva detektoru v audio se téhlé úpravě pro období jarního tání nemění, je to pořád klasický Minelab, plnohodnotná odezva s rychlým postupným probarveným náběhem. V tom jsou Minelaby jiné, nejsou to prskadla, ale nabízejí spíše tón ve stylu hudebního nástroje, třeba trianglu. Je prostě rozdíl mezi zvukem, který nabíhá, jako úder do bubnu, a zvukem jako když zlomíte větev. U vyšších Minelabů typu E-Trac, kde ještě máte redukci tónového spektra pomoci variabilit a zesilování nebo ořez špiček tónů odezvy pomocí pitch funkcí, tam to je ještě mnohovrstevnější, ovšem X-Terra v multitonu, to je prostě super klasika, na tohle rozpoznávání sporných signálů. Pro zkušené hledače to je tak prostě lepší.

  Praxe v terénu nám ukázala, že to upravení nastavení Vlhké jaro u Minelab X-Terra  bez problémů funguje, a nedochází k nějakým nestabilitám v důsledku mineralizačních anomálií. To jsou ty koksy, ale také některé poměrně běžné amfibolity mají na tohle vliv. Pro verze 305 a 505 je úprava podobná, poslední dílek napravo otevřít, multitón, pozor na treshold, držte ho opravdu dole, hranici slyšitelnosti ověřujte s uchem u boxu, nebo ještě lépe civilizovaně ve sluchátkách. Tři sta pětka a pět set pětka nemají proti X-T 705 pokročilé vychytávky jako je tracking a prospecting a stabilizace ID. Ale v tomhle chodu – diskriminační nastavení/ověřování přes all metal generálně funguji, dalo by se říct stejně. Z leva u 305 a 505 chodíme v diskriminaci zapnutý – svítí vyřazeno – obvykle jen jeden dílek. Když otevřeme konec v nastavení Vlhké jaro, tak klidně dávejte dole v železe dílky dva. Detektory unesou v tomhle případě s přesným laděním i plnou citlivost, což je super, má to potom koule to hledání, šťávu a dynamiku. Pak to je prostě plnokrevnej rokenrol.

Detektor kovu. Testovací polygon. Simulace mineralizací. Březen 2017.

  Tak a mineralizace, to je hodně vděčné téma. Najděte si na našich webech geologickou mapu republiky. No, najděte si bazalty. Můžete si to fitrovat třeba po okresech. Odkaz je zde: Geo mapa. Co myslíte, je těch obávaných čedičů opravdu víc jak deset procent plochy republiky, když stoprocentně plní diskuse? Úsudek si uděláte sami. Ale přesto je třeba s tímhle pracovat. Všude je totiž v zemi z pohledu hornin a směsi půda/kamení něco, na co je třeba reagovat. Zase to chce zkušenosti.  Testovali jsme na slotovém polygonu na vyšší mineralizaci různé detektory. Ve vysoké mineralizaci se odezva jaksi stane chraplavou. To je signál, že s tím musíte počítat, že se v půdě něco děje. Ani ne tak nastavením, ale jaksi svým chápáním toho, že vám detektor říká – pozor na to, je to tu jinak. Malé cíle se ozývají jako směs signálu střední barva a prostřelují do želízka. Typický ID údaj na displeji je pro tohle na X-Terra mínus dva. Nyní zachovejte klid. Přepněte na all metal. Od toho tam to tlačítko rovnou před váma pohodlně na boxu na dosah prstu je. Pokud přizvednete sondu a cíl zmizí, a potom se dokážete na něj vrátit a dává vám barevnou odezvu, tak tam cíl někde táboří. Pokud se nedokážete na cíl vrátit ani pomocí pinpointu, tak tam cíl co chcete, není. Ještě jednou. Tohle je možná těžší na pochopení, ale zkušenostmi se tím proderete, nepochybuju.

Úplně hardcore testování bylo na velké stříbrné minci typu pražský groš. Minelab X-Terra uplně v pohodě na 33 cm, většina ostatních detektorů v podstatě taky. Tak jsme ho dali výš, do 26 cm. To viděl každý. Přidali jsme dva čediče, originál. Hustý čediče. Minelab X-Terra signál na mínus dva, s nutným ověřením jak popsáno výše. Prostě reakční signál ve vyšší mineralizaci. Ostatní ticho.

Jirka Vavřina, DETEKTOR CENTRÁLA

Vyhledávání

Kontakt

DETEKTOR CENTRÁLA Adresa pro výdej zboží:
sídlo společnosti provozující
e-shop DETEKTOR CENTRÁLA
pobočka firmy "LovecPokladu"
DETEKTOR CENTRÁLA
ulice: Bieblova 38/2
město: Hradec Králové
PSČ: 500 03
objednávky, fakturace:
Jakub Ižol +420 732 241 665
Obchod provozuje:
firma Jakub Ižol
Fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona,
od 4. 3. 2014.
IČ: 02807475
Sídlo: Štefánikova 311,
500 11, Hradec Králové
Nejsme plátci DPH!
(je možné zařídit odpočet DPH)

 

 

 
 

 Detektor kovu :-)  E-shop jede nonstop. Hledáme s detektory kovu.

Výdejna funguje brzy ráno i pozdě večer.

Vždy zavolejte předem.

Vysvětlíme, objasníme pozadí hledání a důležité souvislosti!


Detektory a lokátory. Profesionální e-shop. Pro obce a společnosti.

Prodáváme též lokátory inženýrských sítí. Pro hledání kabelů, pro uniky vody, magnetometry a lokátory poklopů, vytyčovacích kolíků. Sety pro vodohospodáře, kanalizace, energetiky, správce osvětlení, obecní společnosti.