Detektory východní Čechy - Hledám, žiju

Detektory kovu Minelab X-Terra, Tesoro Tejon a Nokta FORS Gold

24.05.2015 12:27

Detektor kovů - hledačská setkání na polygonu.

Rozpětí cílů, na které jsme letos na X-Terra Party a Tesoro Tejon Academy pustili na stěnovém polygonu pod detektory kovu a jejich sondy bylo značné. Stejně variabilní byly i hloubky, do kterých se šlo. Sestava hledačů byla nesporně slušná, všichni borci mají za sebou solidní praxi, už nějaké ty pole a lesy prošlápli, a nějaké ty detektory mají za sebou, tak to bylo z pohledu zkušeností, dalo by se říct na úrovni špičkových setkání Hard&Heavy, které dělám na konci roku.

Příprava cílů na testování pro detektory kovu

Polygon je nyní vybavený 10 ti sloty. Začnu od spoda. Je tam bokem padesátka zarušená mízním tokem v kořenu, a ten kořen ovlivňuje ještě přímo slot na hloubce třicet. Což je docela zajímavé, protože se nechá pracovat s tím rušením od mízy v kořeni. Nejfrekventovanější byl železem z boku zarušený slot v hloubce 28 centimetrů, protože ten způsob, jak je udělaný, mění odezvu cíle. Potom je se na polygonu sériová pasáž na hloubkách osm, deset a čtrnáct centimetrů. Třetí sekvence je hloubková, jsou to čisté sloty třicet pět, čtyřicet dva a padesát centimetrů. Polygon je periodicky ovlivňovaný rušením, interferencemi od sdělovacího a zabezpečovacího systému železnice, která je za řekou, a to se testovali taky, jak interference dokážou u změnit a zakrýt odezvu cíle. Potvrdilo se, že když detektor kovu dává neklidem informaci, že je rušený, že to je požehnání, protože v interferencích, když je detektor tichý, jsou ticho i cíle.  Platí to pro všechny detektory kovu, ale některé si s tím poradí líp, tím míním multifrekvenční detektor kovu. Ale má to podmínku, hledače to musí stejně poznat, je dobré když ho k tomu někdo navede jak na to, a musí mít praxi. Holt platí, že cvičení dělá mistra. Proto jsem moc rád, že na setkání byli zkušení hledači s praxí. To umožnilo testovat nebývale náročné sestavy, které už hodně ukazovaly, jak detektory chodí v přírodních podmínkách.

Tesoro Tejon Academy a Minelab X-Terra Party

Jaké detektory kovu a jak ostrojené sondami jsme měli k dispozici? Vezmu to postupně. Pracovali jsme s Minelab X-Terra 505 se sondou NEL STORM 18,75 a Minelab X-Terrra 705 se stejnou sondou. Třetím Minelabem byl CTX 3030, se základní jedenáctkou. Potom chodily nad sloty Tesora. Tesoro Tejon se sondami ULTIMATE, ty byly dva, pro porovnání nastavení, a ještě se sondou 12x10 SEF a ještě jeden s pětadvaceticentimetrovou sondou DeTech WSS. K tomu jsme měli ještě Noktu FORS Gold se základní sondou. Na ní jsme užívali vedle základního doporučeného nastavení moje speciální ladění detektoru, speciálku na stříbro a cíle s patinou a na cíle s extrémně mizerou odezvou, což je i malé drobné zlato. Takže čtyři Tejony, dvě X-Terry, CTX a Noktu. To už byl docela slušný vzorek, aby bylo možné poznat a pochopit, jak detektory kovu v různém nastavení v různých podmínkách a nad různými cíli v různých hloubkách pracují a co s nimi udělat, aby výsledky značkových detektorů kovů byly co nejlepší. Testovali jsme na vyžádání i troje poměrně velmi slušná sluchátka.

Lovecká chata Detektr Centrála a akce

Na X-Terrách a Tejonech, které byly páteří setkání, jsme se zaměřili na práci s tresholdem, což má, jak jsme viděli, nebývalý vliv na perspektivu detekce správného cíle. K tomu jsme hodně náročně pracovali se separací, a tady nám doslova spadla čelist, když jsme to dostávali sežrat, opakovaně brali do ruky Noktu FORS Gold ve speciálním nastavení. To bude stát, stejně jako rozbor tresholdu, za samostatný článek. První kapitolou v naší práci byla hloubka. Tak s ní začneme.

Minelab day 2015 a prezenty

Pražský groš je obvyklý cíl našeho testování a společné práce na setkáních a konzultačních dnech na stěnovém polygonu Lovecká chata. Hledači si řekli, co chtějí zkusit jako první cíl, a byl to právě pražák. Napřed jsme odladili detektory, a použili techniku adjustovaného tresholdu. V tuhle chvíli to ještě nepřipadalo hledačům nějak výrazně jiné, ta práce s tresholdem, byl to začátek. Základní hloubka, kterou si hledači zvolili, byla ve slotu v hloubce dvacet čtyři centimetrů. Čtvrt metru je normální. Dalo by se říct, že pražák je poměrně velký a snadný cíl. Takže s X-Terrou s velkou sondou byste ho měli jasně poznat v pětatřiceti natuty a šustem na Tejonu s ULTIMATE v dvaačtyřicíti.

Detektory kovů a testování

S jídlem roste chuť a dobrý výsledek znamenal, že kluci šilhali stejně pořád po slotu padesát, tak jsme do něj dali klasický testovací bronzový slitek, o přiměřené váze takového očekávaného předmětu. Klidně by to mohlo být něco jiného, ale zapatinovaný dost starý odlitek jako odlitek. To už měli všichni poměrně dobře zvládnutou práci s tresholdovým nastavením detektoru, a tak se dočkali toho, že poprvé detektorem kovu viděli na vlastní oči a slyšeli na vlastní uši v takové hloubce zajímavý cíl. Jasně, na WSSku to bylo hluboko, je to malá sonda, nemůžete rozumně očekávat od malé sondy něco, na co není stavěná. Obě X-Terry jasně barva včetně čísla, a Tejony s velkými sondami jasný čistý signál, tohle se kope. Totéž, čili jasná odezva, byla od od Nokty a CTX, na oba cíle, ve stejných hloubkách jako ostatní.

Pokud chcete přesněji vědět, co se dělo kolem tresholdových nastavení, třeba, a další podrobnosti, podívejte se na naše specializované weby Detektory východní Čechy a Analogy východní Čechy, kde se jednotlivým detektorů, kovů a praxi s nimi věnujeme. Cestu na další naše weby najdete snadno, je v například v záložce  Web magazíny , kterou vidíte nahoře na stránce.

Tesoro Tejon WSS a Minelab X-Terra NEL

Vyhledávání

Kontakt

DETEKTOR CENTRÁLA Adresa pro výdej zboží:
sídlo společnosti provozující
e-shop DETEKTOR CENTRÁLA
pobočka firmy "LovecPokladu"
DETEKTOR CENTRÁLA
ulice: Bieblova 38/2
město: Hradec Králové
PSČ: 500 03
objednávky, fakturace:
Jakub Ižol +420 732 241 665
Obchod provozuje:
firma Jakub Ižol
Fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona,
od 4. 3. 2014.
IČ: 02807475
Sídlo: Štefánikova 311,
500 11, Hradec Králové
Nejsme plátci DPH!
(je možné zařídit odpočet DPH)

 

 

 
 

 Detektor kovu :-)  E-shop jede nonstop. Hledáme s detektory kovu.

Výdejna funguje brzy ráno i pozdě večer.

Vždy zavolejte předem.

Vysvětlíme, objasníme pozadí hledání a důležité souvislosti!


Detektory a lokátory. Profesionální e-shop. Pro obce a společnosti.

Prodáváme též lokátory inženýrských sítí. Pro hledání kabelů, pro uniky vody, magnetometry a lokátory poklopů, vytyčovacích kolíků. Sety pro vodohospodáře, kanalizace, energetiky, správce osvětlení, obecní společnosti.

Detektory kovů Tesoro

V této kategorii nejsou žádné produkty.

Detektor kovu Nokta

V této kategorii nejsou žádné produkty.