Detektory východní Čechy - Hledám, žiju

Potenciál Golden Mask GM4Pro WD – duální detektor kovu

03.11.2018 10:34

  Detektory kovu jsou přirozeně mezi hledači na všech možných sociálních sítích a nejrůznějších fórech probírané. Ze všemožných úhlů pohledu. Detektor kovu od Golden Mask zcela definitivně patří mezi úspěšné standardy vybavení mnoha uživatelů. Golden Mask zdobí ve všech verzích výkon. GM má tah na branku, a vzhledem k brutálnímu zaměření na výkon je unikátem lidová cena.  Ať už si vyberete LP ZERO, nebo některou z verzí GM4Pro, nebo některou z modifikací pětkové či trojkové řady, dostanete vždycky za dostupný peníz nadstandardní výkony.

  Někteří pamatují časy, kdy se různá individua v elektronickém prostoru posmívala velkoboxovým verzím GM4 a GM3. Určitě se to nechá pochopit, že GéeMka znepokojovaly publikum.  Obyčejně vypadající detektory, řádově kolem patnácti tisíc, a válcovaly v absolutních výkonech leccos dražšího. Přičemž obsluha byla, jak je tradičně u GM zvykem, zcela jednoduchá. To je další super přístup, podle mě.

  Holt dizajn je fajn věc, ale když by to zařízení mělo dizajn jak hipsterův bejvák a nehledalo to, tak je dizajn jenom o marketingu. Když nic jiného než nepodstatné vlastnosti detektoru kovu, jako třeba rychlost složení nebo hezký potisk krabice nabídnout nemůžete, a výkon nemáte, tak vám asi nic jiného než šermovat podružnostmi alá pěkný leták nezbývá. V Golden Masku šli v tomhle hardcore pojetí – nic než výkon –  tak daleko, že současné krabice nemají žádný potisk.  Ale detektory jsou ostré jako břitva :-)  A teď babo raď, že jo.

  Na bazarech se staré verze velkoboxových GM moc dlouho neohřejí, a zdá se, že to je detektor kovu, kde cena u second handu oproti novým mašinkám té doby skoro nespadla. Výkonovým nástupcem velkoboxovek je nyní GM4Pro WD. Nabízí totiž dobré fígly, jak detektor patřičně nastavit a také několik hezkých hledacích technik. Super totiž je, že všechno blesku rychle přepnete prstem okamžitě a střelhbitě přímo při chodu detektoru. Žádné šátrání nastavování na jednotce rolováním v menu se nekoná. Vypadá to jako nic, jako hloupost, ale jsem si jistý, že právě tohle, snadnou manipulaci s nastavením a variabilitu, leckdo ocení.  Tu přímočarost.

  Můžete se setkat s GM4Pro WD na klasickém S-Shaftu a i na teleskopu. Zase to mám asi jinak než hlavní proud, mě víc sedí ten S-Shaft, už jenom proto, že je vždycky nastavený stejně. Jak absolutní délkou, tak úhlem. Nepovažuju S-Shaft verze GM za nevýhodu. Zase ten teleskop je prostě skladnější, vypadá cool. Ale co, šaft je fajn, ale není to podstatná hledací vlastnost.

Detektor kovu Golden Mask GM4Pro WD. Výkonný standard.

  Čím začít? Tak ladíme. Prvně si nastavte všechny parametry, diskriminaci, odezvu výšky tónu železa a barvy, a mód odezvy.  Malinko se zadrhnu o výšky odezvy. Nedávám přednost nastavení úplně napravo, ale respektuju, že někdo to preferuje právě a jen v poloze na pravé straně. Jak je libo, mě se líbí, když to mám tak na jedenácté hodině, pokud někdo stojí o můj názor. Tohle je nejspíš jen osobní preference. Ale jestli to máte naladěné špatně, tak to osobní reference není, to je prostě chyba, se kterou se obsluha musí vyrovnat. Ladění patří k triviu hledače. Je to jako řadit kvalty v autě. Poradíte si s tím. Bez obav.

  Prosím nastavte si tedy jak je libo, ovšem laďte v Multi Tone. Mě aspoň připadá, že odezva při ladění je širší a měkčí, taková dynamická. Tak, máte naladěno, jak na to je na CD pro začátečníky, co je v boxu, a doporučení je o větu výš zde v článku. Jenom bych se přimlouval na dokončení pumpování ne v plném zdvihu, ale spíš v menším rozkmitu nízko nad terénem.

    Teď rychle proletím nastavení citlivosti a diskriminace. Určitě znáte LP ZERO. O něm říkám, že je-li obsluha humanoid, a dokáže to nastavit tak, jak je napsáno přímo na boxu, tak to má nastaveno hodně dobře. Nastavte si diskriminaci a citlivost podobně. A teď nějaký to další přepínáníčko. Podívejte se, někde v klidu a o samotě, jaký je rozdíl v poloze točáku ladění při groundbalancování na 18 kHz a 8 kHz. Zřejmě shledáte nějakou drobnou odchylku. Jak ji využít?

  Zkuste si, jaké to je chodit s vypnutým Multi Tone. Jděte v audio. Pokud tak budete chodit, zjistíte, že je možné úplně v klidu malinko přitlačit citlivost za hranu, přišponovat ještě mašinku. Možná, že při zkoušení těchto postupů shledáte, že je možné použít nižší frekvenci na získání extra informace o tom, zda ta přeskakující železo barva někde dole není přeci jen spíš železo. Přepnutím na osmičku to železo - je-li tam - líp vyleze, zkuste to. Možná třeba zjistíte, že detektor se nechá chodit s volume naplno, když si stáhnete zvuk ve sluchátkách, což znamená, že z detektoru poleze signál audia zcela otevřeně. Nebude to zásadní rozdíl, ale zásadní rozdíl je vždy, když sluchátka používáte. Lepší jakákoliv než žádná.

  Když budete přepínat na polooschlých půdách frekvence, a detektor budete mít hodně vytažený, na hranici úplného vytavení naplno, až kam to ještě snesete, tak si všimněte, že můžete pohnout s GB do větší agresivity, když přepnete z 18 na 8. Zkuste si tenhle postup. Odladit jak píšu, na Multi Tone. Na 18 kHz. Přepnout na obyč Audio. A o nehet, malinko, mu přidat citlivost. Fakt to je ťuknutí. Teď ho přepněte na 8 kHz. Stabilita je nyní dobrá, podle mě. Všechny jasný věci prolezou do Audia v poho. Ověřování cíle klasicky, přizvednutí: Když cíl nemizí ani při zdvihu hodně vysoko, je to velké železo hluboko. Ok, cíl zmizel, ale nic jasného to není. Tak zkusíme techniku DD sond, postup špička střed. Je-li to pořád bez prsknutí na špičce, tak dobrý, pokud váháte, jdeme zkoumat dál.

Box Golden Mask GM4Pro WD alternativní nastavení.

  Slabé signály a podezřelé prskopískance, ověřování. Přepni na Multi Tone. Když to je spíš barva než železo, tak to bude asi fakt barvička. Přepněte na 18 Khz. Detektor je hodně vosolený, podle nastavení výše, ale vy víte kde je cíl. Ověřte si, zda nejsou těsně okolo další cíle, pokud ano, zkuste se dostat se sondou do polohy, že ten další cíl nebudete brát hranou sondy. Obejděte si to. Tak, a když tam nevyleze víc o odezvě železo než případná barva, kopete. Celý tyhle přepínačky se dělají páčkama, při pořád stejném nastavení. Možná si říkáte, že to je úplně jinak než chodit hlavně v 18 kHz a na 8 v podstatě mimo míst s interferencí z vysílačů kašlat. Neříkám, že tohle je jediné správné nastavení, ale je pěkně výkonné, stabilizované v běžném chodu. Nepodceňoval bych osmikiloherzové frekvence. A pokud se GM pod dlouhodobém užívání už nudíte, je to osvěžení. Třeba tomu přijdete na chuť. Každopádně, je to další možnost, jak si GM ve vysokém výkonu v její verzi Golden Mask GM4Pro WD užít. Je to hobby, a je to zábava, je to trávení času. Čas plyne, a něco najít v životě chceme. Přesto míním, že nadměrnou orientací na věci, na nálezy, čas života nevrátíte. Takže bych ani tohle vyhrocený nastavení nějak moc nehrotil :-) Jak se říká, možnosti jsou.  

  Přeju všem uživatelům Golden Mask GM4Pro dobrou zábavu a dobré zážitky, při zkoušení výše uvedených alternativních nevětšinových postupů a nastavení pro detektor kovu.

 

Jirka Vavřina, DETEKTOR CENTRÁLA

Vyhledávání

Kontakt

DETEKTOR CENTRÁLA Adresa pro výdej zboží:
sídlo společnosti provozující
e-shop DETEKTOR CENTRÁLA
pobočka firmy "LovecPokladu"
DETEKTOR CENTRÁLA
ulice: Bieblova 38/2
město: Hradec Králové
PSČ: 500 03
objednávky, fakturace:
Jakub Ižol +420 732 241 665
Obchod provozuje:
firma Jakub Ižol
Fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona,
od 4. 3. 2014.
IČ: 02807475
Sídlo: Štefánikova 311,
500 11, Hradec Králové
Nejsme plátci DPH!
(je možné zařídit odpočet DPH)

 

 

 
 

 Detektor kovu :-)  E-shop jede nonstop. Hledáme s detektory kovu.

Výdejna funguje brzy ráno i pozdě večer.

Vždy zavolejte předem.

Vysvětlíme, objasníme pozadí hledání a důležité souvislosti!


Detektory a lokátory. Profesionální e-shop. Pro obce a společnosti.

Prodáváme též lokátory inženýrských sítí. Pro hledání kabelů, pro uniky vody, magnetometry a lokátory poklopů, vytyčovacích kolíků. Sety pro vodohospodáře, kanalizace, energetiky, správce osvětlení, obecní společnosti.