Detektory východní Čechy - Hledám, žiju

Práce s CTX, E-Trac, MK II, MXT, Tejonem a GPX

12.09.2014 22:35

Detektory kovu: Hard&Heavy sejšn na Lovecké chatě

 

  Cílem setkání na Lovecké chatě se stěnovým polygonem DETEKTOR CENTRÁLA nebylo dosáhnout maximálních hloubek, ale spíše ve stylu Tesoro Tejon Academy se zlepšit v ovládání detektoru kovu. K dispozici byly přístroje té nejvyšší jakosti, opravdové detektory kovu, a navíc to byly kousky, které mají v genech skutečně výkon. Měli jsme tři multifrekvenční detektory: Minelab CTX 3030 jeden jsme osadili sondou 11“ DD, která je základní, a druhý velkou 15x17“ hloubkovou,obě original Minelab. Dalši Minelab E-Trac nemohli jste čekat ani nic jiného, a to se sondami 13“ DeTech Ultimate a a velkou DeTech 15x18“ SEF. Čtvrtým Minelabem byl pulzní GPX 4500 se sondou DD Commander 11“. Další přístroje byly VLF detektory kovu:  Tesoro Tejon  se sondou DeTech 10x12 SEF. Ten opracuje na frekvenci zhruba 17,5 kHz., A ještě jsme měli Whites MXT Pro s 13“ Detech Ultimate, operující na 14 kHz. K tomu ještě na přitvrzení jsme měli už docela nachozený Nexus Standard MKII s original 13" sondou na 6 kHz. 

 

Ze společného snažení s detektory kovu

 

  K umístění cílů na polygonu jsme využili sloty v hloubkách od 14 do 40 centimetrů, kdy nás vždycky nejvíce zajímalo jak se nám podaří měnit nastavení, a co to znamená pro cíle v hraniční hloubce pro ten který jednotlivý přístroj. K tomu jsme hlavně směřovali, jak se zdokonalit, a poznat a pochopit detektory kovu, aby nám dávali potěšení nejen tím, že je máme a že byly drahé a možná to jsou i trochu statusové odznaky, ale také tím, že mají výkon, skutečný, mají převahu, a my ji dokážeme využít, dokážeme ji poznat, a dokážeme ji pochopit. Důležitou součást,í a v jednu chvíli středobodem našeho předsilvestrovského testování, byla také udírna soudek s vybraným sortimentem z čáslavských řeznictví. Časem si takové lokality, pardon, masny, určitě vychytáte, kam na klobásky  a na které, a kam na špekáčky a na jaký model z nich je nejvhodnější do udírny, a jaký přímo na oheň. Všechno chce svoje.

.

 

Několik komentářů k nastavení detektorů

 

  CTX 3030 se ukázalo jako přístroj, který lze vyšťavit tak, že vidí díru v zemi. To jsme si mysleli, že nejde, neboť jsme považovali CTX za mašinu, která za stabilitu obětuje i možná kus výkonu. Jde to, s velkou sondou, v Combinate režimu s roztaženou střední frekvencí odezvy do vysoké části spektra. Obecně, jak velkou sondu používáte nesprávně, tedy ji nemáte dostatečně blízko země, tak se mohou objevit prozvuky, falešné cíle. To je známá věc. Ale že našponujeme detektor v longu tak, že bude vnímat poruchy pod zemí, to bylo překvápko. Je to prosím, přitom multifrekvence. S VLF detektory se umíte při hodně nataženém nastavení, buď záměrně nebo chybou při obsluze, tak se umíte nastavit tak, že vidíte myší díru. S Tejonem to neni nic mimořádného, aspoň podle mě. Stačí, aby díra začala osychat, a ten povrch prostě vede jinak, a je to. Určitě si vzpomenete, že jste kopli myší díru, a to i s myší, a pak už tam nebylo nic.     

  CTX 3030 s velkou sondou bravurně zvládalo větší hluboko uložené cíle, jako depot mincí ve 40 ti centimetrech a tolar v té samé hloubce. Parádně se dostávalo i na zlatý dukát až do 35 ti centimetrů, a se základní sondou ho dokázalo jasně vidět na celém sestupu mince polygonem, od hloubky 24 cm kde jsme s dukátem začali přes 28 cm až do hloubky třicet. Dál už zlaťák viděla s CTX jen větší sonda.

  Byli jsme hodně zvědaví na nižší frekvenci sondy na Standard MK II.  Nexus na zlaťák viděl velmi dobře, ale chtělo to svoje. Nejdříve jsme mu museli odstranit z cesty cíle, které ostatní neviděli. Například ve vzdálenosti někde přes 60 centimetrů od sondy, na dně, stěnového polygonu, mě asi nejspiš upadl při minulých testech kus kovaného želízka. Nebyl mezi nafoukaným lupením vidět. Nexus to viděl, a byl to problém. Potom jsme to dno prostě vymetli, a byl klid.

 

Detektor kovu: Minelab GPX a Tesoro Tejon

 

Tak to jsou staří zlatomilci a milovníci malých cílů. Bavíme se nyní o zlatém drátku, zlatém křížku a 3 stříbrných špendlících. Na stěnovém plogonu je nejmělčí slot v hloubce 14 cm. Tam se testoval třeba stříbrný koník na setkání Minelab klubu. Takže jsem to zkusili. No, z našich přístrojů ten zlatý drátek, zlatý křížeček a stříbrné špendlíky vidělo jen GPX, a to tak že to chce cvičenou obsluhu. To je už náročnější detektor, který vyžaduje praxi, vždyť je to je jeden z mála strojů, který zvládá čedič, a hledání cílů na něm.  Ostatní si na čtrnáctce na tyhle cíle ani nevrzli, nebo spíše vrzli, ale přešťaveny aby se dostaly na cíl nebylo rozumně poznat co vlastně vidí.  Když jsme cíle dali nahoru, na povrch, jestli to vůbec detektory vidí, tak se ukázalo že to malinké zlato rozumně vidí proti zemi a v mini hloubkách nejlíp Tejon, a to i s mohutným přizvednutím sondy. No aby ne, když si je našel původně v originále našel.

 

Detekce malých stříber ve středních hloubkách a níže

 

 E-Trac se ukázal jako stříbrožrout, a hodně jsme spekulovali se sondami. Velká sonda v zarušení kovaným kroužkem, a to platí i pro velkou sondu na CTX, je v kontaminaci evidentně omezena právě svým rozměrem. Pokud tedy chcete vědět,.co je doopravdy kolem železa, klidně i půl metru na všechny strany, tak ho holt budete muset vykopat. Tady se ukazuje, že kdo nechává na místě po sobě odpad, vlastně si sám na příště hledání ztěžuje. ten metr čtvereční kolem nejde považovat za prohledaný. Ten samý stříbrný cíl v hloubce 28 centimetrů zarušený tím kroužkem kousek od hrany sondy, třeba stříbrný  desetikrejcar RU, nebo dokonce velký měděný 3 kreuzer 1800 detektory viděly nejasně, nebo jen tak tak, a na druhé nezarušené straně polygonu totožné cíle ve 30 ti centimetrech, tedy hloubš, viděly detektory hodně dobře. Dalo by se říct, že ve středních hloubkách a až k 30 ti centimetrům se dařilo uplně všem, a velmi pěkně tam pracovalo i MXT Pro, možné že dokonce dávalo nejjednoznačnější signály na mince kolem 30 ti centimetrů, klobouk dolů. Ale se sondou Ultimate, to je třeba poznamenat.  Na Tejonu aby se využil jeho potenciál  jsou kvalitní sluchátka nutností, to bylo také na těchto testech jasné. Hloubky až ke třiceti, pokud jde o  stříbrňáky, nedělají těmhle detektorům s přiměřenými sondami žádné problémy. Okolo 28 cm se začíná lámat chleba. E-Trac s Ultimate na jednotlivé cíle, mince, jasně dominoval v odezvě, ty stříbra mu šly asi nejlíp. Velmi pěkně je dávali také Tejon a Standard MK II. U CTX jsme v téhle části testů jeli 4 tóny, conduct a ferrous. Tyhle režimy jsou velmi klidné, a cíle o značují jaksi chladněji, tak nějak, bez povyku.    

 

  Ještě k E-Tracu, porovnávali jsme nejen sondy, velký DeTech SEF a Ultimate, ale také nastavení. Ukázalo se, že jednoznačnost detekce v hloubkách je velmi dobrá v nastavení Multi Conduct s redukcí počtu tónů na 21 a úrovní členění intenzity odezvy (Pitch) na 6 a přepnuto na Long jsou stříbrné cíle a obecně testované mince - s diskriminací jeden sloupeček z leva a do 31 odspodu - jasnější a čitelnější a nezaměnitelnější od nechtěného prozvuku i v přetažení detektoru na citlivost 30. To je už moc. Porovnávali jsme to s konzervativním nastavením 4 tón Ferrous s lehce omezeným počtem tónů na 22 a členěním na 20. Diskriminace na all metal a odezva Normal.

  A znovu ještě: Ještě k CTX 3030 a velké sondě. Nečekané přechodné potíže se objevily u grešle v hloubce 30. Hlásilo se to nejasně, jednou jo, a jednou ne. Podezření bylo, že detektor bere díru vedle, díru šikmo pod, něco někde. Ale pak jsme to společnými silami zjistili. Kousek od hrany sondy, když byla nad slotem 30 ve  kterém byla v tu chvíli grešle, byl další barevný cíl, asi někde kolem 25 cm byl totiž kousek od stěny polygonu, mimo oblast s dírami na cíle, RU 2 haléř. Před tím jsme tyhle veliké sondy nijak zvlášť netestovali, a tady na boku myslím ani tenhle slot při testech CTX 3030 v červnu ani nebyl. Tak jsme o tom nevěděli. Po vykopání klamné mince ale už to bylo zcela OK.

 

Depot, Bronzy a Tolar ve čtyřiceti

 

 Hloubka 40 nás provokovala. To je už taková úvodní osmitisícovka reálného hledání. Na starý bronz, fragment něčeho o hmotě řekněme náramku, se dobře dosápalo z detektorů, které jsme hlavně testovali, nejlépe CTX 3030 s velkou sondou, a E-Trac parádně i s Ultimate, nejen s velkou sondou, a velmi dobře Nexus MK II. Škrtal si tam i Tejon, ale jak říkám, sluchátka, sluchátka.... GPX jsme na to ani nezapínali, tenhle pulzní standard jsme tady testovali pokaždé, a pokaždé tam viděl. Hlubší díru na stěnovém polygonu nemám.

  To samé platí o tolaru v hloubce 40cm. Tam byl velmi dobrý Nexus Standard MK II a CTX s velkou sondou, to bylo opravdu hodně v pohodě. Tolar je poměrně velikánská mince.

 

  Depot, ten jsme vytvořili tak, že co se vešlo, až na bronz a tolar, a ty Au drátky a Ag špendlíky taky ne, prostě co se mincí vešlo, tedy všechno, jsme nacpali do slotu 40 cm. Na depot si šáhli všichni, přičemž CTX s velkou sondou a Standard MK II naprosto luxusně. No, a Nexus jsme potrápili ještě víc,postupně jsme mu odebírali mince, a dokud tam nějaká byla, poslední byla osamocená koruna ČSR 1929, a tu viděl taky. Ticho bylo, až když tam nebylo nic. U Nexusu Standard MK II, a platí to také u Credo DDM, to jsme honil po polygonu  pár dní před tím, je velmi důležité, aby hledač měl už dobré návyky. Aby hledač dokázal odladit detektor, a to aspoň tak  je psáno v návodu, aby sondou pohyboval těsně nad terénem...   Ukázali jsme si, jak je to nutné mít správně odladěno, při přizvedávání za pohybu, tam je hned nebezpečí, že bude prozvuk. Dobré detektory kovu by měly na to, že hledač hledá technicky chabě, nebo nemá dobře nastaveno, reagovat jinak než tichem, podle mého názoru. Ticho, čili nevidím, je vyhrazeno pro takzvané „klidné detíky“. Potěšující bylo, že jsme se posunuli s poměrně stále novinkami, s Minelab CTX a Nexusem MK II do takového výkonu, že jsme dokázali být stabilní, a hodně citliví na cíle menší a střední cíle uložené pěkně hluboko, včetně zlaté mince.  

 

  Na téhle Hard&Heavy sejšn  jsme si hodně zlepšili techniku odladění Nexusu, prošli si triky s odladěním pomocí pásku modrá-červená, prošli si jemné dotažení citlivosti a charakteru odezvy ovladačem volume, vyzkoušeli si jaký má vliv na signál a jeho čitelnost nastavení multitone, že není jen poloha max, co je to nejlepší. Myslím, že jsme na testech na polygonu DETEKTOR CENTRÁLA Nexus Standard MK II, dostali slušně pod kůži, a mám takové tušení, že teď se dostaví to, co se dostavit má.

 

Závěrečná sborka a rozborka

 

 Po testech jsme ještě poseděli v Lovecké chatě, a probrali nové knihy o hledání, něco i prolistovali, probrali ještě jednou všechna nastavení, a probrali lehce některé společné známé a také jsme se pobavili o tom, jak se nám spolupracuje s archeology, a dopilo se poslední kafe, a jelo se domů.

 

 

Další testy a poznatky o detektorech kobu najdete zde: DETEKTORY VÝCHODNÍ ČECHY a nebo také zde: ANALOGY VÝCHODNÍ ČECHY, detektorových webech které pro Vás píšeme.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

DETEKTOR CENTRÁLA Adresa pro výdej zboží:
sídlo společnosti provozující
e-shop DETEKTOR CENTRÁLA
pobočka firmy "LovecPokladu"
DETEKTOR CENTRÁLA
ulice: Bieblova 38/2
město: Hradec Králové
PSČ: 500 03
objednávky, fakturace:
Jakub Ižol +420 732 241 665
Obchod provozuje:
firma Jakub Ižol
Fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona,
od 4. 3. 2014.
IČ: 02807475
Sídlo: Štefánikova 311,
500 11, Hradec Králové
Nejsme plátci DPH!
(je možné zařídit odpočet DPH)

 

 

 
 

 Detektor kovu :-)  E-shop jede nonstop. Hledáme s detektory kovu.

Výdejna funguje brzy ráno i pozdě večer.

Vždy zavolejte předem.

Vysvětlíme, objasníme pozadí hledání a důležité souvislosti!


Detektory a lokátory. Profesionální e-shop. Pro obce a společnosti.

Prodáváme též lokátory inženýrských sítí. Pro hledání kabelů, pro uniky vody, magnetometry a lokátory poklopů, vytyčovacích kolíků. Sety pro vodohospodáře, kanalizace, energetiky, správce osvětlení, obecní společnosti.